Lock-workshop (info volgt nog).
Hieronder alvast een overzicht wat de tijden en kosten zijn plus wat je nodig hebt.
De lock-workshop duurt van 10.00 tot 16.00 uur en is inclusief een lunch. De kosten van de workshop zijn € 99,- (bij opgave krijg je een factuur via de mail). Opgave via trudy@sohns.nl
Wat moet je meenemen
- Je lockmachine met 2 scherpe naalden;
- Alle toebehoren die je erbij hebt, het instructie boekje, pincet, schroevendraaier, eventueel reserves naalden, voetjes;
- Een schaar, pen, lijm of plakstift om je lapjes in het werkboek te plakken;
- Vergeet je voetpedaal niet.
Leonie neemt voor iedereen mee: het werkboek, materialen zoals lapjes van allerlei stoffen.
Onderwerpen die aan de aan orde komen.
- Informatie over het onderhoud, naalden, garen, inrijgen;
- Omgaan met de steeklengte en mesbreedte;
- Het aanhechten en afhechten op verschillende manieren;
- Drie en vierdraads locken;
- Siernaad met dik garen;
- Binnenhoek en buitenhoek;
- Rimpelen door spanning in te stellen;
- Band en elastiek mee locken;
- Flatlocksteek (platte locknaad);
Rolzomen op katoen en organza; - Boordje aanzetten;
- Flatlockzoom en blindzoom.

Cursus moulage (info volgt nog).
Je leert alle basistechnieken van moulage en kun je in principe alle kledingvormen zelfstandig maken. Tijdens de cursus wordt ook aandacht besteed aan couture afwerkingen.
- Les 1: rechte rok zonder zijnaad, rechte rok met zijnaad.
- Les 2: gerende rok, jupe bombee, voorbereiding arm
- Les 3: paslijf
- Les 4: lijfje met schouderpas, eenbaansmouw
- Les 5: het keurslijfje, tweebaansmouw
- Les 6: raglanmouw, opstaand boordje, givenchykraag, Peter Pankraag
- Les 7: reverskraag, volantkraag, draperieën
- Les 8: geheel kledingstuk naar copie
Moulage.
Moulage betekent letterlijk ‘vormen’ en wel het vormen van kleding om een lichaam of om een pop. Mouleren is dus een middel om kleding te maken zonder gebruik te maken van patroontekenen.
Door middel van het schikken of draperen van een lap stof om een lichaam of pop kan een kledingstuk gevormd worden. Als deze vorm daarna zorgvuldig afgetekend wordt en weer van de pop afgehaald wordt heb je een perfect patroon van dat kledingstuk. Mouleren is een oude manier van kleding maken; immers de holbewoners gebruikten slechts een dierenvel om dat om hun lichaam te draperen. Ook de Egyptenaren en oude Grieken en Romeinen waren ware kunstenaars met een lap stof. Zij konden die op verschillende manieren schikken zodat ze iedere dag een “ander” gewaad droegen.
Het mouleren werd tot vorige eeuw gebruikt om kleding te maken. Pas toen de confectie zijn intrede deed en er patronen gemaakt moesten worden met een pasvorm die zo veel mogelijk mensen moest passen ging men patronen tekenen. Bij mouleren direct op iemands lichaam krijg je een patroon wat perfect aan dat lichaam aangepast is en dus ook perfect zit. Om die reden gebruiken de couturiers tot op vandaag nog steeds deze techniek.
Voor vaste klanten wordt dan meestal een pop gemaakt die een kopie is van hun lichaam, dan hoeven ze niet iedere keer te komen staan voor een nieuw jurkje, het kan immers op de pop gemaakt worden. Mouleren is ook een erg goede manier om te ontwerpen want met een lap kun je soms verrassende effecten krijgen die je niet zo gemakkelijk bedenkt, maar al moulerend plotseling ontstaan.
Voor sommige mensen is patroontekenen niet haalbaar, zij weten niet waar ze mee bezig zijn en kunnen dan ook nooit patronen zelf tekenen. De ervaring heeft geleerd dat deze mensen geen problemen hebben met moulage en zij kunnen dan via deze weg aan hun patronen komen.
Moulage is een bijzondere vorm van kleding maken waar iedereen, ervaren of niet, veel profijt van kan hebben.





